Nätdejting – så funkar det

Välkommen till vår nätdejtingskola! Här lär du dig allt då behöver veta om nätdejting och hur det fungerar. Vi börjar med viktiga grundläggande tips för att du ska lyckas med dejting på nätet. Det finns dessutom vissa saker som är viktiga att veta ur ett säkerhetsperspektiv när man nätdejtar.

Så kommer du igång med nätdejting

Här förklarar vi hur du sätter igång med nätdejting i några enkla steg.

1. Börja med att välja en dejtingsajt

Innan du kan börja med nätdejting så måste du välja en dejtingsajt. Det säger kanske sig själv, men kan vara lite klurigare än du först kan tro. Det finns nämligen en uppsjö av olika dejtingsidor. För att göra valet enklare har vi testat och betygsatt de bästa sidorna, gå till vår topplista för att läsa mer.

2. Skapa din profil

När du valt en nätdejtingsida så ska du därefter skapa din nätdejtingprofil. Det är din digitala beskrivning av dig själv och består av en bild och en kort text om dig själv. Tänk på att bilden är ditt första intryck med alla du möter, så se till att lägga tid på att ta en bra bild.

3. Hitta någon att skriva till

När du är nöjd med din profil är nästa steg att hitta någon intressant person att skriva till. De flesta dejtingsajter har inbygga sökfunktioner och chattfunktioner, så du behöver aldrig lämna nätdejtingsidan för att börja prata med din potentiella dejt. Vårt tips är att bestämma några grundläggande kriterier för att göra det enklare att hitta en dejt, tänk därför igenom exempelvis:

  • Hur gammal bör min dejt vara?
  • Hur viktigt är det med delade intressen?
  • Spelar det någon roll om min dejt har barn?

Därefter kan du oftast söka på dejtingsidan baserat på svaren på dessa frågor, vilket innebär att du bara behöver titta på profiler som matchar dina behov. Det gör det snabbare och roligare med nätdejting!

När du hittat en person du vill kontakta, så klickar du på meddelande-knappen och skriver ett kort första meddelande. Vi brukar säga att du bör hålla det kort, som ett SMS ungefär och såklart alltid vara trevlig och artig!

kvinna som testar nätdejting

Säkerhetstips för nätdejting

Personuppgifter

Lämna aldrig ut mycket information om dig själv till något du nyligen mött på nätet.
Personnummer, adress samt telefonnummer hem bör du till en början inte dela med dig av.

Första dejterna

Första gången du möter någon är det en god idé att ses på en plats där det rör sig mycket folk. Den du skall träffa kanske är farlig. Det är alltid bra att ha människor runt omkring sig. Berätta alltid för en bekant att du ska på en dejt, och ge annan nödvändig information. T.ex. var ni skall ses och när. Gå till en början inte med på att låta den du skall träffa skjutsa dig hem från dejten.

Var försiktig

Var vaksam i början. Det finns både män och kvinnor där ute som har helt andra värderingar än du. Därför bör du inte lite helt på den du just har träffat. Vad säger dina instinkter? -Kan du lita på din dejt? Var vaksam och försiktig innan ni lärt känna varandra bättre.

Populära nätdejtingsidor

★★★★★
Ålder: 18+
Matchmaking: Ja
Dejting app: Ja
Prova gratis: Ja
Pris: Från 199kr / mån

★★★★
Ålder: 25+
Matchmaking: Ja
Dejting app: Ja
Prova gratis: Ja
Pris: Från 159kr / mån

★★★☆☆
Ålder: 18+
Matchmaking: Ja
Dejting app: Ja
Prova gratis: Ja
Pris: Från 299kr / mån